neljapäev, detsember 30, 2010

Ilutulestiku fotograafia


Nagu lubatud, siin üks vana ja kohmaka tõlkega materjal sellest, kuidas oleks kõige mõistlikum ilutulestikku pildistada. Ootan paremaid kaadreid kui eelmise aasta omad.


Ilutulestiku fotograafia

Kasuta seda lühikonspekti, et kindlustada kõige rabavamad kaadrid öödel, mil ilutulestik taevast kaunistab.

Kindlasti märkad, et kõik need fotod, mis teksti illustreerivad on pildistatud vertikaalselt, portreeformaadis. Samuti on nad küllaltki kokkusurutud ja lähedalt pildistatud (kõik näidisfotod on pildistatud telefoto objektiiviga). Seda seetõttu, et niimoodi pildistades saab ilutulestikust kõige paremaid kaadreid. Muidugi võid kasutada ka maastikuformaati (ehk horisontaalset) või mis tahes objektiivi – see kõik sõltub Sinu soovist milliseid fotosid soovid saada.

1 : Kasuta statiivi

Esimene ja kõige tähtsam fakt on, et ilutulestiku pildistamiseks vajalik statiiv. Muud võimalust pole. Sinu parimad kaadrid eeldavad mõnesekundilisi säriaegu, ning seetõttu peab kaamera olema asetatud kindlale pinnale, et ta oleks täielikult liikumatu iga hetk kui pildistad.

Samuti võib Sul tekkida soov kaamera liigutuse vältimiseks seda pildistamise ajal üldse mitte puudutada. Vanematel kaameratel on tihti kaasas kaugkaablid ja uuematel elektroonilised juhtimispuldid. Vahet pole kumba kasutad, senikaua kui pildid tulevad head välja, ilma et Sa nupule vajutamisega pilte uduseks muudad.

2 : Kasuta õiget filmi/ISO määrangut

Vastupidiselt üldisele uskumusele, on aeglasem film/ISO parem ilutulestiku pildistamiseks. Kiiremad filmid/ISO määrangut tekitavad piltidele vähem värve ja ebaselguse – mis on täpselt vastand sellele, mida me loodame saavutada ilutulestikku pildistades.

Kui kasutad filmikaamerat, siis muretse endale mõned rullid 100-kiirusega filmi. Mida rohkem seda parem, sest viimane asi mida Sa ilutulestiku pildistamisel soovid, et film saab enne lõppvaatust otsa. Selliste aeglaste filmide kasutamine käib käsikäes statiivi kasutamisega.

Digikaamerat kasutades vali samuti samad parameetrid nagu filmile pildistamiselgi, ning hoia kaamera kindlal pinnal.

3 : Vali endale parim koht

Nagu päikeseloojangute ja teine panoraamiliste vaadete pildistamisel, on tihti hea idee hõlmata huvitavaid, tuntavaid objekte oma fotol. Hästi valgustatud hoone või momument, mis jääb purskava ilutulestiku joa alla, võib lennutada Sinu foto üle konkurentsi. Kui mina lähen ilutulestikku pildistama, siis ma ei tee seda kunagi populaarsetel vaateplatvormidel, kuhu pääsemiseks on vajalik maksta tasu. Selle asemel otsin enne ilutulestiku algust sobiva koha ja valin eemaloleva ja parima koha, mis annaks mulle hea ülevaate pidustustest.

4 : Ajastus ja säriaeg

Enne kui Sa lahkud pildistamisele, säti ava juba aegsasti f/8 või sarnasele suurusele. Oota seni, kui sa näed raketti õhtu sööstmas või vastasel juhul püüa ära tabada, et plahvatus on kohe toimumas.

Edasi ava katik kasutades “bulb” rezhiimi (st. et katik on nii kaua lahti kui Sa otsustad ta lahti jätta). Jäta see avatuks 4 – 20 sekundiks, muutmaks pildile jäävat säritust – mina hoian tavaliselt katikut lahti seniajani kui konkreetne plahvatus, mida ma pildistan on tumedaks muutunud.

Kui taustal on valgustatud objekti, mida võiks samuti pildile jätta, siis võta meetrilugeja (ehk teravustamine) selle pealt. Kui ei, siis eksperimenteeri ja lõbutse!


Allikas: http://www.phase4photography.com/photography/23fireworkphotography.htm





1 kommentaar:

Kerly ütles ...

Käis keegi pildistamas ka?