kolmapäev, jaanuar 13, 2010

Fotonäitus "Curious about the world"


''CURIOUS ABOUT THE WORLD''


Foto: Takaki Hashimoto



Kastellaanimaja alustab 2010. aastat näitusega ''Curious About the World'' mis, on fotograafia ja muusika ühissümbioos. Curious about the world, ehknäitus eestikeelse pealkirjaga Uudishimulik'' räägib nelja fotograafia nägemustest maailma suhtes, uudishimust maalimas oleva, juhtuva ja toimuva vastu. Igal on väljakujunenud vaatenurk, kindlad objektid, mis on aja jooksul kujunenud märkideks, mida kunstnikule oma kaameraga on harjumus ja vajadus jälgida, selle vastu uudishimu tunda. Olgu selleks siis inimesed ja nende igapäevane eksistents, inimtegevuse jäänukid ja üksildus, või lihtsad primitiivsed detailid elust.

Näituse sünd on saanud alguse ühest teisest Tallinnas toiminud näitusest, aastal 2008 esinesid Takaki Hashimoto, Roxanne Brousseau - Felio ja Lea Tomson näitusel ''What a Dream!'' SooSoo galeriis. Ühine huvi fotograafia vastu tekitas idee teha veelgi koostööd, ning nendega on Kastellaanimajas ühinenud väga andekas fotograaf Anthony Andrea. Näituse teostest insipreerituna on kirjutanud muusika Gerhard Lock.

Takaki Hashimoto, Jaapan, hindab kõrgelt jaapani mõtteviisi ja selle maa eripärast ilu, ja see on teda tugevalt ka kunstnikuna mõjutanud. Ta on õppinud Chiyoda Ülikoolis Kunstideosakonnas fotograafia erialal, on professionaalne fotograaf ja osalenud paljudel näitustel. Ta on võitnud mitmeid auhindu, sealhulgas ka aastal 2008 väga prestiizika Sony World Photography Awardsi kolmas koht. Tema kohta on kriitikud öelnud, et kunstnikuna on tal Jaapani klassikalise kunsti ilu tugev tunnetus, ja ka seda, et paljugi tema töödest on muuhulgas ka filosoofiline.

Anthony Andrea, UK, tegutseb põhiliselt maalijana. On õppinud Londonis St. Martinsi Kunstiakadeemias, New Yorgis Cooper Unionis, ja Bath'i Kunstiakadeemias. Maalijana on tema jaoks paradoks, et ta vihkab värve, ning mustvalge fotograafia võlub teda, kuna vabaneb seal värvidest ning saab oma sõnumi lakooniliselt lihtsalt edasi anda. Anthony on öelnud fotograafia kohta: ''Fotograafia on impulsside ja kulgeda tahtmise manifestiatsioon. Objektid mis liiguvad erinevatesse suundadesse kohtuvad hetkeks ühes fookuses - ja lähevad jälle laiali. See on müstiline, traagiline ja huvitav paradoks - ja foto võtab selle kokku - mööduva ja kaduva.''

Roxanne Brousseau - Felio, Canada,on juba 25 aastat olnud pidevalt seotud meediaga. Ta on lõpetanud Ottawa Ülikooli meedia ja kommunikatsiooni erialal , õppinud ka montaazi ja fotograafiat. Magistratuurikraadi omandas Texase Ülikoolis meedia ala, osaledes samal ajal ka ''15'' ajakirja ja televisioonishowde tegemisel. Töötanud televisioonis paljdes projektides, nagu näiteks Emmy auhinna võitja ''The Wonder Years''.

Lea Tomson, Eesti, on Eestis rohkem tuntud maalijana, esinenud paljudel näitustel. Kui tema maalid on jõuliselt spontaansed, värvidest lokkavad ja lõpuni positiivse alatooniga, siis tema kontseptuaalse suunaga fotograafia tegeleb pigem elu pahupoole uurimisega, on sotsiaalse ja ühiskonnakriitilise alatooniga. Ta tegeleb muljetega keskonnast, samas on tunda ka dialooge tema ja ja temapoolt jäädvustatud kohtade vahel, mida aparaadiga "kõnetab". Ta on pildistanud vanu räämas kohti ja kulumist, kaduvust, kus kurbus ei ole siiski domineeriv, vaid kuidagi leplik ja selles ilu leidev ning igatsev. Inimesed on seal olnud - ja lahkunud; ta on inimtegevuse jäänukite vaatleja ja dokumenteerija.

Gerhard Lock, Saksamaa/Eesti,muusikateadlane ja helilooja. Õppinud viiulit Weimaris, muusikateadust Leipzigis ning Tallinnas, Muusikaakadeemias. Alates 2008 Muusikaakadeemia muusikateaduse doktorant. Alates 2009 töötab TLÜ muusikateaduse lektorina. Tegeleb 20./21. sajandi ja eesti nüüdismuusika ning muusika ja teiste kunstialade seoste uurimisega. Rakendab oma loomingus elektroakustilisi ja multimeedia võimalusi, kompab elektronmuusika kontsert- ja mitte-kontsertsituatsiooni piire. Teosed on kõlanud Saksamaal, Eestis erinevatel festivalidel ja USAs. Kujutava kunsti vallas teinud koostööd eri valdkondade kunstnikega. Oluliseks loominguliseks koostööpartneriks on maali-, video- ja performance-kunstnik Rait Rosin, osalenud mitmetel näitus-installatsioonidel: Rotermanni soolaladu (2005, EKA lõputööd), Vaal (2006), Linnagalerii (2006), Draakoni galerii (2008), ArtDepoo (2009) ja Hobusepea galerii (2009).


Näitus on avatud 08. jaanuar - 03. veebruar 2010

Näituse kuraator on Lea Tomson

Kommentaare ei ole: