reede, märts 13, 2009

Fotonäitus "Leib ja lilled"

Üks päris omapärane fotonäitus, kes Tallinnasse juhtub, mingu kindlasti vaatama ja jagagu oma muljeid ka meiega.


Foto: Marge Monko


Pühapäeval, 08.03.2009 avati Draakoni galeriis MARGE MONKO (1976) isikunäitus "Leib ja lilled". Avamine ei sattunud rahvusvahelisele töötavate naiste päevale juhuslikult - kõik näitusel olevad tööd: fotod, video ja tekst - käsitlevad muutuva tööjõupoliitika ja tööpuudusega seotud teemasid.


Juulis jõustuv uus töölepinguseadus ja majanduslangus asetavad meid uude sotsiaalpoliitilisse olukorda, millest tagasiteed enam ei ole. Majanduses ja tööhõives asetleidvaid muutusi uurides olen aluseks võtnud Kreenholmi Manufaktuuri näite. Tööstuslinnaku rajamise aluseks olnud 19. sajandi utoopiale kaasaegses maailmas enam kohta ei ole. Tervet läänemaailma puudutav trend, tekstiilitootmise liikumine itta, on Narvas töötuks jätnud ligi tuhat naist. Uue tööpoliitika sõnastikku kuuluvad mõisted "paindlikkus" ja "ümberõpe" on nende naiste jaoks õõnsad mõisted olukorras, kus uusi töökohti lihtsalt ei ole. Paraadportree Narva töölisi kätlevast presidendist on fassaad, mille taga hiilib riigi abitust tööjõu- ja regionaalpoliitikast tingitud vaesus ja mis puudutab eelkõige naisi. Käes on aeg, kus vajame leiba rohkem kui lilli.


Marge Monko



Näitus jääb avatuks kuni 21. märtsini 2009.


Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.


Kunstnik tänab: Leonid Abramov, Karel Koplimets, Fred Laur, Ene Järvik, Liina Järvik, Tatjana Tsinik, Oskar Unt, Reimo Võsa-Tangsoo, The Elfriede Jelinek School of English Language.




Kommentaare ei ole: